Att föda upp finsk lapphund i hemmiljö

Föda upp i hemmiljö

En liten kennel är i många fall mycket enklare att sköta än en stor sådan. När valparna får växa upp i en gemytlig hemmiljö finns där en större chans att man kan se till varje individ och fokusera på alla valpar, vilket är viktigt så ingen hamnar i skymundan. Man föder upp kullarna i liten skala, vilket gör att valparna känns som ens egna. Samtidigt känner hundarna själva att de är i tryggt förvar och kan lita på sina ägare. De lär sig också andra saker om hur ett familjeliv fungerar där dammsugning, lek och stoj och andra ljud blir en del av vardagen.

Finska lapphundar kräver mycket motion, en stor uteplats i form av en hundgård där de både kan vistas utomhus och gå in i en skyddande koja om vädret blir sämre. Och socialisering är A och O redan från början, både med människor och andra hundar.

De flesta kennelägare föder idag upp sina kullar i hemmiljö, i alla fall i Sverige, då man anser att det är bättre för djuren. Men i vissa fall när hundarna är mycket stora och man kanske inte har plats så det räcker, kan ett hundstall vara en annan lösning.

Att tänka på

När man startar en kennel är det givetvis viktigt att man har koll på sina ekonomiska resurser, eftersom en kennel kostar pengar och det är av betydelse att man inte bara gör det för ekonomisk vinning, utan för att man älskar hundar. Det är nämligen inte säkert att man får alla valpar sålda och under tiden måste man ligga ute med större summor i och med försäkringar, foder och annat.

En annan viktig aspekt är att man har gott om plats, tid att vara med valparna och ger de en trygg tillvaro fram till köpet. Det är också viktigt att kolla upp alla potentiell köpare, så att man vet att hunden får det bra även efter vistelsen på kenneln. Är man medlem i föreningar, brukar den hjälpa till med sådant genom annonser o s v. De har koll på både seriösa köpare och seriösa kennelägare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *