Den finska lapphunden

Det finns tre olika raser som går under samlingsnamnet lapphund. Bland dem finns den finska lapphunden med ursprung från Finland som trots sin intressanta och långa historia, inte erkändes som hundras förrän 1975. Med den tjocka pälsen är den van vid ett kallt klimat och trivs således mycket bra i de norra delarna av Europa. Den lämpar sig mycket bra för bl.a. jakt och vallning och behöver arbeta och stimuleras ordentligt. Har man inte tänkt att jaga med den, kan man istället utöva någon slags hundsport, gärna inom spårning och lydnad, där den har vunnit flera medaljer genom åren.

Egenskaperna hos finsk lapphund

Den är känd för att vara en mycket snäll och samarbetsvillig ras som är både intelligent och modig och är lugn till sättet. Många har den därför bara som sällskapshund, men det är bra om man kan arbeta med den då det ter sig naturligt för den. Trots sin tjocka, färgglada och stiliga päls, är hunden relativt lättskött.

Historia

Samer har tidigare använt sig av rasen för vallning av renar. Då såg den dock annorlunda ut, var mindre och hade kort päls.

Faktum är att man tror att ursprungsbefolkningen som vandrade upp till Skandinaviens norra delar, förde med sig hundarna redan från början och lärde den jaga ren och hjort eller småvilt. Sedan när man började specialisera sig på renskötsel, ansåg man att hunden var minst lika duktig på att hålla koll på renflockarna.

Vad används hunden till?

Finsk lapphund är nära besläktad med svensk lapphund och lapsk vallhund. Skillnaden är dock sättet den vallar på, i alla fall om man ska tala om renhållning. Den är bättre på att arbeta i flock och att skilja ut renarna i mindre grupper eller flockar, istället för att enbart samla in hela hopen ute på slätterna. Finsk lapphund används även som draghund och är perfekt om man har en gård på landet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *