Lapphundens små egenheter

Den här artikeln är tänkt att vara avsedd för lite rolig läsning om den finska lapphunden och dess speciella egenheter. Alla individer, människor som hundar, har en egen personlighet som man måste vara beredd på att leva med. Här kan du läsa om en finsk lapphund är den ideala rasen för dig som ägare. För visst är de söta, men passar de dig?

  • Finska lapphundar är pratsamma och blir mycket intresserade och fascinerade av sin egen röst, vilket gör att de kan ge många konstiga ljud ifrån sig. Det kan även bidra till att de skäller och då är det viktigt att inte belöna dem samtidigt, för då tror hunden att det är fritt fram att yla för full hals.
  • Deras varma päls gör att de vill vara ute i alla väder men framför allt i ett kallt klimat, så fryslortar bör tänka om, innan de skaffar en lapphund.
  • Lapphundar kräver variation i sin träning, både inomhus och utomhus. De brukar t.o.m. försöka sig på ganska många egna träningsvarianter, vilket kan verka komiskt ibland. Det gäller alltså att vara lite klurig och påhittig för att tillfredsställa en lapphund, annars tar de gärna kommandot.
  • Lapphundar älskar i stort sett alla och allting; andra husdjur, människor, barn och hundar och de har inga problem att springa fram och hälsa eller försöka gosa med grannens katt. Det gäller därför att vara på sin vakt så den inte blir attackerad av det andra djuret, då rasen inte är rädd av sig alls.
  • Den finska lapphunden vill ha små uppgifter hela tiden, även hemma. Göm därför godis och annat i vrår och skrymslen och låt den söka efter dem.
  • Att röra på sig är det bästa en lappis vet. En soffpotatis till ägare passar sig icke för en finsk lapphund. Behöver man däremot bli motiverad av något för att ge sig ut i spåret, är en lapphund en idealisk löparkompis som nästan kan kissa på sig av glädje när det vankas aktivitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *