Några sämre egenskaper hos rasen

Överlag är en finsk lapphund en mycket enkel hund att ha att göra med. Förvisso behöver de mental stimulans, motion och lek, men de är samtidigt lugna och snälla och kan växla från busig till lugn på bara några minuter. Pälsen är enkel att vårda, eftersom den sköter sig själv. Dock behöver den borstas igenom. Men finns det några mindre bra egenskaper som man bör känna till när man skaffar finsk lapphund? De kan, men behöver inte förekomma.

Svårt att vara ensamma

Finska lapphundar älskar att vara i flock och tycker inte om att bli lämnade ensamma under lång tid. Det bör man verkligen tänka på om man är intresserad av rasen. Blir de lämnade under längre tid, kan de sitta och yla, vilket kan vara smått irriterande för grannar. Se därför till att träna dem under kortare stunder att vara själva redan från början. Finska lapphundar har lätt att umgås med andra husdjur, vilket kan utgöra kamratskap om ingen av ägarna är hemma.

Lätt till skall?

En del hundägare till finska lapphundar påstår att rasen skäller ofta eller har lätt till skall, som man säger. Det beror naturligtvis på individen och hur man uppfostrar dem. En frustrerad hund skäller gärna och eftersom denna lapphund behöver aktivitet och stimulans, är det viktigt att inte bara gå någon promenad om dagen med den och sedan ignorera den. Det är däremot bra att veta att den gärna ger ifrån sig små olika ljud då och då. Den är således lite pratsam.

Sjukdomar

Lapphundar överlag, blir inte speciellt drabbade av sjukdomar. De kan få höftledsdysplasi senare med åldern, vilket märks påtagligt när de går. Armbågsleds-artros kan förekomma också, då de har lätt böjda ben och i vissa fall har även Pompes sjukdom påträffats. Det är en enzymdefekt som gör att de inte kan bryta ned glukos så bra. Sjukdomen kan även visas hos människor men är naturligtvis inte smittsam men däremot obotlig på hundar. Det försvagar hjärtmuskulaturen och skelettet och gör att hunden hostar och kräks upp slem mycket ofta. Sjukdomen drabbar individer i unga år men är som sagt ovanlig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *