Att föda upp finsk lapphund i hemmiljö

Föda upp i hemmiljö

En liten kennel är i många fall mycket enklare att sköta än en stor sådan. När valparna får växa upp i en gemytlig hemmiljö finns där en större chans att man kan se till varje individ och fokusera på alla valpar, vilket är viktigt så ingen hamnar i skymundan. Man föder upp kullarna i liten skala, vilket gör att valparna känns som ens egna. Samtidigt känner hundarna själva att de är i tryggt förvar och kan lita på sina ägare. De lär sig också andra saker om hur ett familjeliv fungerar där dammsugning, lek och stoj och andra ljud blir en del av vardagen.

Finska lapphundar kräver mycket motion, en stor uteplats i form av en hundgård där de både kan vistas utomhus och gå in i en skyddande koja om vädret blir sämre. Och socialisering är A och O redan från början, både med människor och andra hundar.

De flesta kennelägare föder idag upp sina kullar i hemmiljö, i alla fall i Sverige, då man anser att det är bättre för djuren. Men i vissa fall när hundarna är mycket stora och man kanske inte har plats så det räcker, kan ett hundstall vara en annan lösning.

Att tänka på

När man startar en kennel är det givetvis viktigt att man har koll på sina ekonomiska resurser, eftersom en kennel kostar pengar och det är av betydelse att man inte bara gör det för ekonomisk vinning, utan för att man älskar hundar. Det är nämligen inte säkert att man får alla valpar sålda och under tiden måste man ligga ute med större summor i och med försäkringar, foder och annat.

En annan viktig aspekt är att man har gott om plats, tid att vara med valparna och ger de en trygg tillvaro fram till köpet. Det är också viktigt att kolla upp alla potentiell köpare, så att man vet att hunden får det bra även efter vistelsen på kenneln. Är man medlem i föreningar, brukar den hjälpa till med sådant genom annonser o s v. De har koll på både seriösa köpare och seriösa kennelägare.

Ditt ansvar som uppfödare

Vill du arbeta som hunduppfödare på heltid så måste du ha ett särskilt tillstånd. Detta tillstånd måste du ansöka om ifall du föder upp minst tre kullar per år. Du kan lämna in din ansökan till länstyrelsen för att få tillstånd om detta. Att bedriva uppfödning utan tillstånd är olagligt. Kolla därför alltid upp vad det är som gäller innan du börjar föda upp hundar.

Det är även viktigt att kolla upp ifall de hundar du ska använda för hunduppfödning håller måttet. Även om den hund du har tänkt använda är helt underbar så kanske den tyvärr ändå inte håller måttet. Besök därför alltid Svenska Kennelklubben för mer information och kunskap om just din hundras och dess avelsstrategi. De har kennelkonsulenter i varje län i Sverige och finns därför alltid tillgängliga om du har frågor eller behöver hjälp med något. De kommer även att göra besök hos uppfödare som är registrerade i SKK för att kika så att hundarna mår bra och håller rasstandarden. Det är därför alltid en bra ide för dig som även tänkt köpa en rashund att se till att du väljer en uppfödare som kan visa upp bevis på att denna är registrerad i SKK.

En viktig regel när det kommer till uppfödnning av hundar är att du gör detta för att du är genuint intresserad av djuren och av uppfödningen, att du kommer lägga tid och engagemang på dina hundar. Flera ser uppfödning av rashundar och andra djur som ett sätt att tjäna in extrapengar. Går dina tankar i de banorna så kommer din uppfödning att misslyckas, du kommer dessutom troligtvis att förlora mer pengar än vad du hade tänkt att du skulle tjäna.

Är du seroös med din hunduppfödning och vet med dig att du kommer engagera dig för att få så mycket kunskap som mäjligt samtidigt som du ser till att dina hundar och valpar hardet bra så önskar vi dig lycka till. Det finns alltid andra uppfödare eller forum att besöka med folk som föder upp samma typ av hundras som du. Är det något du är osäker på så är det alltid en bra ide att besöka några av dessa för att ta del av andras erfarenhet.

 

 

 

 

4 Responses to Att föda upp finsk lapphund i hemmiljö

  1. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

  2. Hi would you mind stating which blog platform you’re using? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

  3. Thanks for sharing your ideas. I’d also like to convey that video games have been ever evolving. Modern tools and enhancements have served create realistic and fun games. These kinds of entertainment games were not as sensible when the actual concept was being tried out. Just like other forms of technological know-how, video games too have had to evolve as a result of many ages. This itself is testimony to the fast growth of video games.

  4. Thanks for the good writeup. It in truth used to be a entertainment account it. Glance complicated to far brought agreeable from you! By the way, how could we be in contact?

Leave a Reply

Your email address will not be published.