Den finska lapphunden

En finsk lapphund

Det finns tre olika raser som går under samlingsnamnet lapphund. Bland dem finns den finska lapphunden med ursprung från Finland som trots sin intressanta och långa historia, inte erkändes som hundras förrän 1975. Med den tjocka pälsen är den van vid ett kallt klimat och trivs således mycket bra i de norra delarna av Europa. Den lämpar sig mycket bra för bl.a. jakt och vallning och behöver arbeta och stimuleras ordentligt. Har man inte tänkt att jaga med den, kan man istället utöva någon slags hundsport, gärna inom spårning och lydnad, där den har vunnit flera medaljer genom åren.

Finska lapphundens historia

Sedan urminnes tid har lapphundar används av samerna. Till en början som jakthundar men sedan som vallhund vid vallning av renar. Dock kom man under 60-talet att dela upp de olika raserna då såg att den finska lapphunden och den svenska såg annorlunda ut mot den lapska.

Faktum är att man tror att ursprungsbefolkningen som vandrade upp till Skandinaviens norra delar, förde med sig hundarna redan från början och lärde den jaga ren och hjort eller småvilt. Sedan när man började specialisera sig på renskötsel, ansåg man att hunden var minst lika duktig på att hålla koll på renflockarna.

Vad används hunden till idag?

Finsk lapphund är nära besläktad med svensk lapphund och lapsk vallhund. Skillnaden är dock sättet den vallar på, i alla fall om man ska tala om renhållning. Den är bättre på att arbeta i flock och att skilja ut renarna i mindre grupper eller flockar, istället för att enbart samla in hela hopen ute på slätterna.

Utöver att använda den finska lapphunden som vallhund används denna även flitigt som draghund. Rasen som är mycket arbetsvillig och aktiv tycker om att arbete och att därför dra lättare slädar och annat är mycket uppskattat. Även agility är något den finska lapphunden är mycket skicklig i.

För dig som dock varken önskar att använda hunden inom vallning eller draghund är den finska lapphunden även en mycket tillgiven familjehund. Rasen är som känt mycket intelligent och lättlärd och dessutom en perfekt familjehund för en mer aktiv familj. Med ett glatt lynne och god hälsa älskar hunden att tillbringa tid med sin flock och kommer alltid att vara dig en trogen vän.

Egenskaperna hos finsk lapphund

Den är känd för att vara en mycket snäll och samarbetsvillig ras som är både intelligent och modig och är lugn till sättet. Många har den därför bara som sällskapshund, men det är bra om man kan arbeta med den då det ter sig naturligt för den. Trots sin tjocka, färgglada och stiliga päls, är hunden relativt lättskött. Eftersom hundrasen ingår i spetsgruppen kan rasen vara en aning skällig. Detta är självklart inte något som förkommer hos alla finka lapphundar, men kan vara bra att ha i åtanken om du önskar äga en.

En finsk lapphundPäls och pälsvård

En annan nämnare som skiljer den finska lapphunden åt från sina lapphundssläktingar är dess päls. Den finska lapphunden, precis som den svenska, är en långhårig ras men det som skiljer den helsvarta svenska lapphunden åt den finska är att den finska ofta har ett flertal färger.

Den finska lapphunden fäller två gånger om året. Under dessa perioder är det därför bra att borsta huden ofta, eftersom dess fällning till vanligheten brukar vara ganska riklig. Dessutom gör dess grova täckhår att smuts lätt trillar av och det kan därför vara bra att borsta hunden oftare.

Hälsa och välmående

Den finska lapphunden är en mycket frisk hundras som ofta lever i ca 12 – 14 år. Det finns inga speciella rasspecifika hälsoproblem, men en del kan råka ut för problem med ögonen. Som nämnt är den finska lapphunden en mycket aktiv hundras som gillar att arbeta. Den mår alltså bäst att vara aktiv och motionera mycket, och gillar dessutom att springa fritt i naturen. Risken finns att hunden snabbt blir överviktig om rasen inte motioneras regelbundet. Därför är daglig motion och gärna löpning med hunden mycket viktigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.