Lapphundens små egenheter

Den här artikeln är tänkt att vara avsedd för lite rolig läsning om den finska lapphunden och dess speciella egenheter. Alla individer, människor som hundar, har en egen personlighet som man måste vara beredd på att leva med. Här kan du läsa om en finsk lapphund är den ideala rasen för dig som ägare. För visst är de söta, men passar de dig?

 • Finska lapphundar är pratsamma och blir mycket intresserade och fascinerade av sin egen röst, vilket gör att de kan ge många konstiga ljud ifrån sig. Det kan även bidra till att de skäller och då är det viktigt att inte belöna dem samtidigt, för då tror hunden att det är fritt fram att yla för full hals.
 • Deras varma päls gör att de vill vara ute i alla väder men framför allt i ett kallt klimat, så fryslortar bör tänka om, innan de skaffar en lapphund.
 • Lapphundar kräver variation i sin träning, både inomhus och utomhus. De brukar t.o.m. försöka sig på ganska många egna träningsvarianter, vilket kan verka komiskt ibland. Det gäller alltså att vara lite klurig och påhittig för att tillfredsställa en lapphund, annars tar de gärna kommandot.
 • Lapphundar älskar i stort sett alla och allting; andra husdjur, människor, barn och hundar och de har inga problem att springa fram och hälsa eller försöka gosa med grannens katt. Det gäller därför att vara på sin vakt så den inte blir attackerad av det andra djuret, då rasen inte är rädd av sig alls.
 • Den finska lapphunden vill ha små uppgifter hela tiden, även hemma. Göm därför godis och annat i vrår och skrymslen och låt den söka efter dem.
 • Att röra på sig är det bästa en lappis vet. En soffpotatis till ägare passar sig icke för en finsk lapphund. Behöver man däremot bli motiverad av något för att ge sig ut i spåret, är en lapphund en idealisk löparkompis som nästan kan kissa på sig av glädje när det vankas aktivitet.

Några sämre egenskaper hos rasen

Överlag är en finsk lapphund en mycket enkel hund att ha att göra med. Förvisso behöver de mental stimulans, motion och lek, men de är samtidigt lugna och snälla och kan växla från busig till lugn på bara några minuter. Pälsen är enkel att vårda, eftersom den sköter sig själv. Dock behöver den borstas igenom. Men finns det några mindre bra egenskaper som man bör känna till när man skaffar finsk lapphund? De kan, men behöver inte förekomma.

Svårt att vara ensamma

Finska lapphundar älskar att vara i flock och tycker inte om att bli lämnade ensamma under lång tid. Det bör man verkligen tänka på om man är intresserad av rasen. Blir de lämnade under längre tid, kan de sitta och yla, vilket kan vara smått irriterande för grannar. Se därför till att träna dem under kortare stunder att vara själva redan från början. Finska lapphundar har lätt att umgås med andra husdjur, vilket kan utgöra kamratskap om ingen av ägarna är hemma. En perfekt ras för dig som vill kunna ha en hund som går ihop med katter. Se dock till så att din katt går ihop med hundar innan du skaffar en vovve.

Lätt till skall?

En del hundägare till finska lapphundar påstår att rasen skäller ofta eller har lätt till skall, som man säger. Det beror naturligtvis på individen och hur man uppfostrar dem. En frustrerad hund skäller gärna och eftersom denna lapphund behöver aktivitet och stimulans, är det viktigt att inte bara gå någon promenad om dagen med den och sedan ignorera den. Det är däremot bra att veta att den gärna ger ifrån sig små olika ljud då och då. Den är således lite pratsam.

Sjukdomar

Lapphundar överlag, blir inte speciellt drabbade av sjukdomar. De kan få höftledsdysplasi senare med åldern, vilket märks påtagligt när de går. Armbågsleds-artros kan förekomma också, då de har lätt böjda ben och i vissa fall har även Pompes sjukdom påträffats. Det är en enzymdefekt som gör att de inte kan bryta ned glukos så bra. Sjukdomen kan även visas hos människor men är naturligtvis inte smittsam men däremot obotlig på hundar. Det försvagar hjärtmuskulaturen och skelettet och gör att hunden hostar och kräks upp slem mycket ofta. Sjukdomen drabbar individer i unga år men är som sagt ovanlig.

4 Responses to Lapphundens små egenheter

 1. Let me know Madvapes of Anderson e-cigarette shop located in 3207 Johnston St offers vape juice made by 9 South Vapes? I have tried sending them an email at at sales@nyxecigs.com

 2. Lilianna says:

  map of where cbd is legal

 3. Has anyone been to Vape City? x

 4. very nice post, i certainly love this web site, carry on it

Leave a Reply

Your email address will not be published.