Perfekta hundsporter för en finsk lapphund

Den finska lapphunden är en allround hund men behöver en rejäl dos träning, både fysisk och mental, så det gäller att inte ligga på latsidan om man delar hem med den här håriga filuren. Här kommer några tips på bra sporter och aktiviteter som den finska lapphunden kan bli mästare på.

Agility

En lapphund är mycket kvick i växlingarna och lär sig väldigt fort vad det är den ska göra. Således är agility ett typexempel på en bra hundsport där både ägaren och hunden garanterat kommer ha roligt. Agility är en hinderbana på tid där hunden skall följa sin ägares signaler och tecken och klara av både tunnlar, brädor och hopp. Samarbetet är alltså A och O. Här kommer den finska lapphunden in i bilden. Den är fenomenal på lydnadsträning och älskar att jobba mentalt. Dessutom uppskattar den andra människor.

Lydnadsträning

Att utöva lydnad är något som passar lapphundar. I olika klasser tävlar man om hur effektivt hunden följer sin ägare och hur den ställer sig till tvära vändningar. Här deltar alla hundraser, men den finska lapphunden lämpar sig extra bra för lydnad och samarbete.

Arbetsprov eller vallningsprov

En finsk lapphund är bra på vallning och vill man testa hur duktig den är, kan man göra ett vallhundsprov eller arbetsprov i det man vill använda hunden till. I Sverige arrangeras det mest på får och kor men i Finland kan man även träna på renar. Det är inget tvång i Sverige på vallhundsprov om man t. ex. ska ställa ut hunden, utan något som endast betraktas som ett alternativ och något ägaren själv beslutar om.

Spårning

Rasen älskar att spåra upp saker, speciellt vilt. Jagar du, bör du utföra ett viltspårprov där man tar med hunden ut i skogen och stakar ut ett spår i olika terränger. Man lägger ut blod i artificiella banor som hunden ska leta upp. Man bedömer både självständighet, tempo, spårningsförmågan och hur hunden förhåller sig till skjutande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *