Raser som lämpar sig för hundkapplöpningar

Finska lapphundar och lapphundar i övrigt är fantastiska på hundsporter där det gäller att utveckla sin mentala förmåga eller upprätthålla ett väl organiserat samarbete med ägaren. Men det finns även aktiviteter som andra hundar är bra på. Dock brukar det inte inkludera lapphundar, trots att de är mycket snabba i vändningarna.

Raser för hundkapplöpningar

När det kommer till hundkapplöpningar är t.ex. vinthundarna ypperliga springare och kan komma upp i 85 km/h. Den vanligaste rasen för kapplöpningar är greyhound men även sloughi och afghanhund ger sig i kast med sporten. Saluki, whippethund och italienska vinthundar är andra exempel, men det går inte att komma ifrån att greyhound hör till den mest populära rasen. Dels därför att de springer så oerhört snabbt, dels för att de har en stark jaktinstinkt.

Typer av lopp

I USA, Storbritannien och Australien ger hundkapplöpningar enorma pådrag och stora publiksiffror. I Sverige har den inte fått sitt stora genombrott ännu men det finns flera banor runt om i landet och man kan spela på hundar om man vill genom svenska spelombud.

Lure coursing och greyhound racing är de vanligaste varianterna där man både bedömer jaktinstinkten och snabbheten.

  • Lure coursing innebär att hundarna springer efter ett artificiellt byte på ett öppet fält. Det betyder snabba svängar fram och tillbaka och det man ser på är hundarnas entusiasm, fart, uthållighet och rörelsemönster.
  • I vanlig racing springer hundarna på en bana i olika distanser, vanligtvis några hundra meter. Innan de släpps ut ur sina bås dras ett konstlat byte framför dem runt banan så att de inte ska komma av sig eller bli uttråkade.

Vinthundar eller greyhounds har fått en stämpel på sig att vara lite envisa och i vissa fall dumma med den positiva egenskapen att vara snabb. Förvisso är de väldigt självständiga och gör gärna som de vill men de är också oerhört snälla och t.o.m. lata när de inte tävlar. Greyhounds har kallats “världens snabbaste soffpotatis” lite skämtsamt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.