Rasstandarden för finsk lapphund

För att hitta den ultimata valpen när man har tänkt sig en finsk lapphund, behöver man veta lite om dess rasstandard och hur den ska se ut för att vara godkänd.

Mentalitet

Som det redan nämns i en annan artikel, är den finska lapphunden en mycket social krabat som älskar både barn och vuxna. Flockkänslan är viktig för den och den älskar att arbeta. Därför bör den komma till ett hem där det finns mycket aktivitet och sysselsättning. Samtidigt är det viktigt att den är lugn i sinnet, då den är framavlad för vallning och måste ha tålamod med exempelvis renarna. Dessa två aspekter har skapat två sidor hos rasen som är mycket populära. Lek eftersök med den, träna den i spårning och agility eller gå ut i skogen och jaga allt från älg och hjort till fågel.

Utseende

Finska lapphundar kan ha olika färgkombinationer men det viktiga är att grundfärgen står ut mest. Den har längre täckhår och tätt underhår eller ull som man även säger. Därför blir det lätt varmt för den på sommaren. Rasen är lite längre än den är hög, vilket härstammar från den lapska vallhunden. Dock är finsk lapphund lite högre. Deras “kragar” är speciellt påtagliga, framför allt hos hanarna. Vanliga färger är brunt och svart eller vitt och svart men det finns även andra färgkombinationer som brunt och vitt. Trots den långa pälsen, faller smuts av tämligen snabbt så man behöver bara bada den ibland. Att borsta igenom den då och då är däremot viktigt för att undvika tovor. Deras öron är upprättstående och svanshåret är yvigt och långt med en liten böj längst fram på spetsen, vilket är typiskt för dessa spetsraser och urhundsgrupper som den tillhör.

En bra ras beträffande sjukdomar

Vissa hundraser blir lätt sjuka eller får problem. Så är inte fallet med finsk lapphund. Den kan ibland förknippas med höftledsdysplasi men det är i stort sett allt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *