Svenska Lapphundsklubben

SLK eller Svenska Lapphundsklubben är en förening som ansvarar för lapphundsraserna i Sverige, dvs finsk lapphund, lapsk vallhund och svensk lapphund. Från början var det enbart Svenska Kennelklubben som ansvarade för raserna, men har numera överlåtit allt till SLK.

Det är en förening, precis som SKK. De har medlemmar i hela landet och samarbetar även med internationella FCI.

Har man en kennel som föder upp lapphundar, kan man med fördel vända sig till SLK, då man kan få information om allt möjligt vad gäller raserna. Det avser tävlingar, träffar, utbildningar, utställningar och avelsstandarder samt utbyte mellan andra länder samtidigt som man kan få göra olika jaktprov med sin hund. För att få jaga med en finsk lapphund, behövs bevis på att hunden är pålitlig och detta gäller för samtliga hundraser som bedriver jakt. I Finland förekommer även vallningsprov.

Man kan alltså få många förmåner om man är medlem och komma i kontakt med andra ägare och byta åsikter eller få råd och hjälp, vare sig man är en vanlig ägare av rasen eller om man föder upp kullar. En kennel får givetvis alltid hjälp att lägga ut sina annonser för valparna och få tillgång till hunddatabasen om man letar efter en avelshund till sin tik eller dylikt.

Lite trevlig läsning genom deras egen tidning “Lapphunden” kan också rekommenderas om man vill veta allt om rasens egenskaper och följa med i de senaste nyheterna om vilka tävlingar som anordnas, utställningar som sker, osv.

Då finsk lapphund är så social och älskar att vara med andra människor och hundar, är det en utomordentlig idé att vänja den vid andra individer så fort som möjligt. Det mår den mycket bra av. Kurser, sport, tävlingar och allt annat som kan få hunden att få utlopp för sin flockkänsla är ett plus i kanten. Att gå med i en förening kan således skänka glädje både till ägaren och till hunden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.